Над 8000 фирми и юридически лица ще плащат такса смет за 2023 година според количеството генерирани отпадъци, съобщиха от Столичната община. Двумесечният срок, в който фирмите може да подадат документи за този начин на изчисление на таксата, приключи вчера.

През ноември служителите в дирекция "Икономика и търговска дейност" работеха с удължено работно време, както и в събота и неделя, за да могат да приемат молбите и декларациите на всички желаещи да плащат такса смет през 2023 г. според количеството отпадъци. Цената за контейнер от 1100 литра е 1540 лева, а за контейнер от 3,5 куб. м - съответно 9235 лева годишно, уточняват от общината.

Юридическите лица, които не се възползваха от тази възможност, ще плащат такса смет за 2023 г. според отчетната стойност или данъчната оценка на нежилищните имоти на съответните фирми.

Срокът за плащане на последната вноска за такса смет за изтичащата 2022 г. от физическите лица - собственици на недвижими имоти също приключи вчера, 30 ноември. Върху дължимите суми за местни данъци и такси вече се начисляват законните лихви, уточниха от дирекция "Общински приходи" на Столичната община.

На 30 септември изтече срокът, в който собствениците на недвижими имоти трябваше да платят третата вноска на таксата "битови отпадъци" за 2022 г. След тази дата върху дължимата сума започват да се начисляват законните лихви. За данък "недвижими имоти" и данъка за моторните превозни средства крайният срок е 31 октомври за втора вноска (първата трябваше да бъде внесена до края на юни.) За таксата за данъка за битови отпадъци - трета и четвърта вноска, трябва да се платят до 30 септември и 30 ноември (първите две плащания трябваше се направят съответно до 30 април и до 30 юни).