Над 10 декара цветни площи с теменужки (Viola sp.), незабравки (Myosotis sp.) и луковични растения лалета (Tulipa sp.), общо около 840 000, красят София през тази пролет, съобщиха за БТА от Столичната община.

Посетителите на паркове и градините в града ще могат да се насладят на пролетни видове растения в красиво структурирани композиции, съчетаващи цветни петна от Viola sp., Bellis sp., с контрастиращи букети на видове Tulipa sp. с различни очертания, в зависимост от характера на обекта, в който са засадени. С геометрични очертания са цветните площи в района на НДК, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", овални очертания имат цветята по бул. "Цариградско шосе", както и градините в централната градска част и в много паркове и градини.

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова на територията на столичните паркове и градини се реализират все повече цветни площи и зелени пространства. Съчетават се едногодишни и многогодишни цветя за подобряване на естетическия вид и озеленяване на града. Комбинират се декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя, вечнозелени храсти, съчетавайки форма и цветове. Подобни цветни съчетания се срещат на места като НДК, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до канала , по "Ботевградско шосе", на кръговото кръстовище при телевизионната кула, цветна площ до зала "Арена София", цветната фигура с герба на София, кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител", при входа на Южния парк - трета част, нови цветни площи в парк "Здраве", прилежащи към бул. "България". Пролетни цветя ще цъфнат и в големите паркове - Южен парк, Западен парк, Северен парк.

Видът, броят и мястото на цветните и храстови композиции се определят от експертите на дирекция "Зелена система" в Столичната община, която съгласува изграждането на нови цветни фигури, както и регулярното зацветяване на вече съществуващи цветни площи.

По-големите цветни площи са разположени в централните части на столицата, както и в обекти, поддържани от дирекция "Зелена система" в различните райони, като идеята е те да се разрастват и по кварталните междублокови пространства, където условията за засаждането се определят от експертите на районните администрации.

Стойността за засаждането на пролетните цветя в паркове, градини и транспортни трасета на територията на Столичната община и последващото им поддържане (плевене, наторяване, резитба и поливане) възлиза на около 700 000 лева.

От Столичната община припомнят, че гражданите могат да кандидатстват по създадената през 2011 г. от кмета Йорданка Фандъкова Програма "Зелена София", която се финансира от бюджета на Столична община. Бенефициенти на програмата могат да бъдат етажни собствености, регистрирани в районните администрации или сдружения на собственици и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани на територията на Столична община по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или Закона за народните читалища.

Програмата има за цел обновяване на междублоковите пространства - общинска собственост с активното участие на гражданите. Тя дава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих.

На представителите на одобрените проекти Столична община предоставя безвъзмездно дървесна и храстова растителност, цветя, тревна смеска, паркова мебел, материали за ремонт като пясък, плодна пръст, бетонови плочи, боя, както и инструменти и машини - лопати, мотики, ножици за храсти и жив плет, косачки и храсторези.