По случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките (ИБЕ-БАН) традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!". Това съобщиха организаторите от ИБЕ-БАН.

За девета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка - не само, за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата. Диктовките, представени като звукови файлове, са достъпни от страницата на Института за български език. Приложени са описания на възможни грешки. Те могат да бъдат изтеглени тук >>

Едната диктовка представя откъси от словото на писателя Георги Господинов по случай 24 май 2013 година. Другата диктовка (за по-малки ученици) е откъс от интервю с писателката Здравка Евтимова. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.

В София кампанията ще се състои от 10:00 до 14:00 ч. на 24 май, срещу Софийския университет "Св. Климент Охридски", пред парка "Княжевска градина". Събитието се осъществява с подкрепата на Столичната община.