Частично ще бъдат удовлетворени исканията на протестиращите в общинското здравеопазване. Това заяви на брифинг в Столичната община кметът на София Васил Терзиев, съвместно със заместник-кмета по финанси Иван Василев, след среща с представители на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа".

По-рано днес те съобщиха, че планират за утре протест пред Столичната община за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор "Детско и училищно здравеопазване" (детски ясли и здравни кабинети в образователните институции) в София. Синдикатите настояват основните заплати на заетите в детското и училищно здравеопазване да се увеличат от 1350 на 1890 лева.

Кметът Терзиев каза, че за момента договореното увеличение е 100 лева от 1 април за специалисти в сектор "детско здравеопазване". По думите му ще се търсят възможности и за по-голямо нарастване на заплатите в рамките на годината.

Столичният кмет каза, че е информирал синдикатите за първите стъпки, които общината е предприела, като финансирането в размер на 8,5 млн. лв. за допълнителни възнаграждения за общинското здравеопазване, както и 6 млн.лв. за техника и ремонти, за да се подобрят условията на труд.

От медицинската федерация "Подкрепа" заявиха, че предложеното увеличение е подигравка с хората и че протестът пред общината ще се проведе.