Да отпадне изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране на собствениците на електрически автомобили. В случай, че собственик на електрически автомобил притежава зелен регистрационен номер, то това ще е достатъчно за безплатно паркиране на територията на София. Това предвиждат промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, инициирани от председателя на градския парламент Георги Георгиев.

Тъй като за вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера, за тях ще предвижда възможност да се впишат в специален регистър, поддържан от Центъра за градска мобилност. Регистрацията може да бъде чрез подаване на заявление на хартиен носител или по електронен път, с което следва да се представи единствено талона за регистрация част 1 ( голям талон).

"По този начин улесняваме собствениците на близо 4000 електрически автомобили в столицата - намаляваме бумащината за тях, като няма да се налага да кандидатстват за винетен стикер за безплатно паркиране, ако са с новите зелени номера. Благодаря на Асоциацията на собствениците на електромобили в България за активната позиция и подкрепа в изготвянето на новите правила", коментира Георгиев, цитиран от "24 часа".

Предстои предложението за промени в Наредбата да премине през задължителните едномесечни обществени обсъждания, а в края на февруари общинският съвет ще се произнесе, когато и новите правила ще влязат в сила.