Арх. Здравков посочи, че промените в наредбата за рекламата са факт и това е една от добрите стъпки да се изчисти София.  Етажната собственост и собствениците на магазини на партерни етажи, собствениците на билбордове няма как да останат доволни, защото промяната е свързана с намаляване на рекламата, която агресивно нахлува в града. Затова ще бъде премахната от историческия център. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от "Фокус".

Възможностите за реклама ще останат - специално ако въпросът е за възможностите за саниране, но контролът ще бъде много по-голям дали реално ще има саниране, когато се разполага реклама върху даден блок, обясни той.

Започваме от елементите в билбордовете - разстоянията се увеличават до три пъти. Премахваме и рекламата в Първа зона - това е историческият център на града, там изобщо няма да може да има реклама. Визираме покривната реклама на пл. "Народно събрание", която постепенно трябва да изчезне, обясни Здравков.

Изработихме и една много сериозна промяна по изчистването на партерните етажи - магазините, които досега бяха брандирани. Намаляваме това брандиране до определени проценти - 20%, в централната част и се допуска едно увеличаване в рамките на 30% в периферията, отбеляза главният архитект.

Обсъждат се и LED дисплеите, появили се в София.

"Липса на регламент доведе до там, че трябва да дефинираме ясно що е то LED дисплей и къде може да бъде поставян. При обсъждането на наредбата постъпиха доста искания и в двете посоки - създаване на LED дисплей навсякъде с регламентиране на изображението и пълна забрана. Стигна се до едно компромисно решение, което е свързано най-вече с безопасността на придвижване по булевардите. Защото там, където има булеварди, може да има послание, което се анимира, движи и отвлича вниманието на водачите. Затова в крайната редакция са допуснати LED дисплеи само в пешеходни зони и то по утвърдена схема така, че да не пречат на безопасността на движението", обясни главният архитект.

Оперативно звено, което ще бъде избрано по Закона за обществена поръчка, ще премахва тези изображения от града след изтичането на договорите.