Възнаграждението, което получих като кмет на столицата за декември, е 3 098,96 Дарих 1 597,96. лв. на Асоциация "Детско сърце" и 1 500 лв. на Асоциация "Муковисцидоза" България. И запазих символично 1 лев. Това съобщава кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

Дарих на Асоциация "Детско сърце", която обединява родители, детски кардиолози, психолози, юристи и всички, които дават своята безкористна помощ и подкрепят деца и млади хора със сърдечни заболявания. На близо 500 деца на година се установяват сърдечни проблеми, а поне 250 се нуждаят от операция през първата година от живота им. Имаме 20 000 пораснали деца и млади хора с вродена сърдечна малформация.

Втората кауза е тази на Асоциация "Муковисцидоза" България, които с дарението ще могат да осигурят специалните инхалатори, които използват техните пациенти. Евтината им версия струва 500 лв. и е с 5 години гаранция. В момента има кампания за събирането на 25 000 лв. за 50 инхалатора, които са абсолютна необходимост за пациентите освен нужните им медикаменти. В България има около 300 пациенти регистрирани с муковисцидоза - най-често срещаното генетично рядко заболяване, което обикновено се проявява в ранна детска възраст и засяга белите дробове и стомашно-чревната система.

Терзиев изразява надежда, че споделяйки всички тези съдби и каузи, ще успее да мотивира и други да направят своето малко добро дело.

Разбирам всички, които ще кажат, че това не е системното решение и съм готов да се съглася. Осъзнавам, че е отговорност на нас - управниците, да направим така, че всички нуждаещи се да не трябва да търсят помощ по този начин, посочва Терзиев.

Доколкото можем ние ще се постараем всичко, което зависи от нас в Столичната община да бъде направено и подобрявано. Това ще отнеме време, което всички тези хора нямат, затова ще продължа да дарявам всеки месец своята заплата така, както обещах. И ще давам трибуна на каузите и призивите за помощ, за да може повече хора да се включват в тези благородни инициативи, пише още столичният кмет.