Къщата на философа и мислител Петър Дънов, намираща се на столичната ул. "Опълченска" 66, се руши и се налага да й бъде направен спешен ремонт, съобщиха от общество "Бяло братство" на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. В нея участваха адвокат Руска Дучева, архитект Данка Василева, Христо Вътев - председател на "Бяло братство", Емил Тенев - зам.- председател на организацията.

Адвокат Руска Дучева обясни, че в момента отговорността за опазване на материалното културно наследство на България е на Министерството на културата.

"Министерството на културата по никакъв начин не управлява този имот, не го стопанисва, не желае това", отбеляза тя и допълни, че къщата в момента е със статут на частна държавна собственост.

Доброволци от общество "Бяло братство" през месец юли почистиха цялата излишна маса, която беше около сградата, отбеляза Дучева. Тя призова всички отговорни за опазване на паметниците на културата да вземат бързо решение за издаване на разрешение за ремонт на покрива заради наближаващите дъждове.

Арх. Данка Василева показа снимки на къщата - как е изглеждала във времето, в което е била обитавана. Сега целият покрив е с растителност и е изключително увреден. Мазилката пада, има течове, пукнатини, изгнили дървени подпори и срутвания. Гниене на дървени елементи, поради което сградата е тежко компрометирана, допълни тя.

Това е сграда, разположена в два малки имота. И двата обекта са паметници на културата от национално значение. В южната част е живял Петър Дънов, а в северната част - Георги Димитров. Те физически са една сграда, не може да се съхрани едното без другото, уточни Василева. Тя бе категорична, че сградите трябва да се възстановят, но времето изтича.

Това, което трябва да се направи незабавно, е да се осигури статут на групов паметник на културата на отделните историческите обекти върху частна собственост. Имотът е безстопанствен, защото няма наследници, каза още тя.

Председателя на общество "Бяло братство" - Христо Вътев, разказа, че Петър Дънов е живял в тази къща от 1905 до 1926 г. При него идвали са много хора, които са били болни, той ги е съветвал какво да правят и те лека-полека разбрали, че е по-различен от тях, каза той. В тази къща са изнесени първите неделни беседи от "Сила и живот", изключително важни беседи, отбеляза още той. Учителят първо е водил беседите си в стаята, но като станали много хората, отварял прозореца и желаещи се струпвали в двора на къщата, допълни Вътев.

Зам.-председателят на "Бяло братство" Емил Тенев подчерта, че организацията има желанието да реставрира дома, в който Учителят е провел толкова много беседи. Те искат държавата да им предостави тази къща за ползване, а "Бяло братство" планира да я превърне в културен център.

"Ние не търсим финансиране, ще си го осигурим с дарения. Искаме държавата да ни предостави възможността да го направим", каза той. Нашето огромно желание е да намерим разбиране в държавните институции и ако е възможно, да се съкратят всички процедурни затруднения за това, обясни още Тенев.