Заснети са над 15 000 нарушения на ограниченията за скорост при спецоперация по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" ROTPOL, която бе проведена в периода 15-21 април, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

От там уточняват, че на територията на столицата активно са работили всички технически средства за установяване на превишена скорост както през деня, така и през нощта. Камерите за видеонаблюдение са заснели общо 15 580 автомобила с превишена скорост. За засечените нарушения ще бъдат издадени и връчени на шофьорите електронни фишове.

Статистиката сочи, че местата с най-голямо превишаване на скоростта са по основните булеварди - Околовръстното шосе, бул. "България", "Черни връх", "Сливница" и др.

240 км/ч! Това е най-високата скорост, която бяха засекли монтираните в края на миналата година табла за измерване на скоростта в София. През февруари т г. обаче водач "подобри" рекорда с 260 км/ч в София на Околовръстния път. Мъжът беше заловен, след като снима "подвига" си и го споделя в социалните мрежи.

Хванаха 34 пияни шофьори и петима - дрогирани

За изминалия ден са установени общо 34 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. От тях 18 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а други 16 - с над 1,2 на 1000, шестима са отказали да бъдат тествани.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират петима водачи, а четирима са отказали тестване.

Общо 10 957 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 214 водачи и пътници. Съставени са 3 129 фиша и 647 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.