Столичният общински съвет реши градинката на площад "Велчова завера" при Духовната семинария в София да носи името на големия актьор проф. Стефан Данаилов.

Градинката се намира в квартал "Лозенец" при кръстовището между булевардите "Джеймс Баучер", "Христо Смирненски" и "Св.Наум". Наблизо се намира т.нар. блок на артистите, където десетилетия живееше големият актьор - от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

Първоначално инициативният комитет, в който участват десетки творци, колеги и ученици на Мастера, искаха самото кръстовище да бъде наречено на него и такова предложение бе внесено от кмета на "Лозенец" Константин Павлов. Но много хора имат адресна регистрация там и това би наложи подмяна на документите им, затова комисията по култура в СОС редактира предложението и гласува днес градинката, а не кръстовището на носи името на легендарния актьор.

Съвносители на новото предложение бяха шефката на комисията Малина Едрева от ГЕРБ, актьорът общински съветник от ДБ Веселин Калановски и Калоян Паргов от БСП, а двигател на инициативния комитет бе племенницата на големия актьор Росица Обрешкова.

"Над 70 от неговите ученици и изтъкнати специалисти от различни области предложиха на Общинския съвет и ние единодушно подкрепяме предложението градинката пред дома му да носи неговото име. Младите трябва да помнят, трябва да отдадем дължимото на хората, които са оставили трайна следа в нашата колективна памет като нация. Градът е длъжен и затова по подобаващ начин ще почете Стефан Данаилов", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

"Удовлетворен съм, че успяхме да осъществим идеята, която се роди в разговорите ни с близките на Ламбо, да има градина, кръстена на негово име в близост до дома, където живееше и работеше със своите студенти през последните години", обясни след заседанието Паргов.

По думите му следващата стъпка за съхраняването на паметта за легендата на българския театър и кино е да бъде изработен и поставен негов барелеф или бюст-паметник на подходящо място в столицата.

На 9 ноември се навършват 80 години от рождението на Стефан Данаилов. Националната програма по отбелязването на юбилея  на известния актьор и педагог започна още през юни по нетрадиционен начин в София. С "Ламбо сафари" в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" започна разходка по знакови места на София през личната биография на Стефан Данаилов. Маршрутът преминава през знакови за Мастъра места. Акцентът на проекта "Ламбо сафари" бе личната история на актьора, разказана през историята на сгради, институции, училище, театри, градини и други места от София. Някои от тях са градинката "Кристал", място, в което Данаилов среща голямата си любов Мария, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", "Докторската градина", в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов "Следите остават" по Павел Вежинов и други.

Част от програмата за честванията е официалният сайт www.stefandanailov.com, който информира почитателите му за събитията, свързани с юбилея.