След като Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет (СОС) отхвърли предложението на общинския съветник от "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Грети Стефанова да бъде изслушано ръководството на общинското дружество "Софекострой", тя изпрати позиция, в която посочва, че ГЕРБ, "Синя София" и "Има такъв народ" пазят "Софекострой" от публично представяне на информация.

Стефанова обясни, че по време на заседанието на СОС е направила предложение да бъде изслушан изпълнителният директор на "Софекострой" Даниел Йорданов относно актуалното състояние на дружеството. "С гласовете на колегите от ГЕРБ-СДС, "Синя София" и "Има такъв народ" предложението ми бе отхвърлено, с мотивите, че аз като общински съветник мога да отида в приемното време на директора и да получа информация, а не да му губя времето", обясни Стефанова, цитирана от БТА.

Исканията на общинския съветник са директорът да бъде изслушан пред представителите на софиянци и да обясни как се разходват средствата, които в миналия мандат бяха "наляти" в дружеството. Стефанова припомни, че с гласовете на ГЕРБ-СДС, ВМРО и БСП, Столичният общински съвет е гласувал отпускането на кредит в размер на 3,44 млн. лв.

По думите на Стефанова това е най-непрозрачното общинско дружество, което от години е известно със скандалните си финансови операции и с нежеланието да дава информация за тях. Очевидно някои колеги искат тази непрозрачна практика да продължи, каза още тя.

През миналия мандат на СОС бяха разгледани четири доклада за повишаване на контрола върху управлението на общински дружества. Целта на промяната е затягане на контрола върху управлението на всички общински транспортни дружества и повишаване на доверието към работата им, както и по-добра отчетност на "Софекострой" ЕАД. Това е добра корпоративна практика, която често се използва в големи международни компании, както и във всички търговски банки, в застрахователни дружества и т.н, се посочва в доклада за "Софекострой" ЕАД.