Голяма авария остави хиляди софиянци без топла вода. Повреден е главният топлопровод на първа градска магистрала. Тя преминава по бул. "Мария Луиза", което налага спирането на топлоподаването в централна градска част в каретата между: бул. "Мария Луиза"; ул. "Веслец", ул. "Сердика"; бул. "Дондуков"; ул. "Княз Александър I"; ул. "Гурко"; ул. "6 септември"; ул. "Граф Игнатиев"; бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Самуил", ул. "Алабин", бул. "Хр. Ботев".

Създадена е необходимата организация за работа на аварийните групи и се очаква топлоподаването да бъде възстановено до 72 часа.

Топлопроводът захранва централната градска част на София, около 1060 абонатни станции, съобщиха от "Топлофикация София" ЕАД.

Авариралият топлопровод е в експлоатация от 1957 г. За последно е реконструиран през 2000 г. От тогава не му е правeн ремонт, само частично са възстановявани аварии. Последната е била през 2019 г.

В района на "Лъвов мост" топлопроводът слиза на 18 метра под реката и е в проходим колектор. Той се пълни непрекъснато от течащи подпочвени води.

Въпреки работата на монтираните дренажни помпи, поради непрекъснатата влага, топлопроводът се амортизира по-бързо. Това е и причината за аварията.

Екипите на "Топлофикация София" ще работят до пълното й отстраняване.