Ученици са глобени за рисуване на графити, след като били хванати от полицаи близо до 91-ва немска гимназия в София. Дванайсетокласниците обяснили, че искали да оставят спомен до училището, което ще завършат след месец. Рисунката изобразявала кутия с цигари. На нарушителите вече е съставен акт, а размерът на глобата тепърва ще се уточнява. Сумите варират от 50 до 500 лева.

"В рамките на последните седмици това е втори такъв случай. Получихме сигнал, че в парк "Възраждане" са заловени лица, които са рисували. Паркът е чисто нов. Има много красиви елементи от градското обзавеждане", каза началникът в сектор "Контрол на рекламата" в Столичния инспекторат Иво Пенев, цитиран от NOVA.

По думите му в последните няколко месеца жалбите от страна на граждани и собственици на търговски обекти, че сградите им са надраскани, са зачестили.

"На ден пристига задължително по една жалба. Столичната община вече направи програма, по която можем да противодействаме на този проблем", добави Пенев.

В началото на седмицата пък стана ясно, че българска ученичка е заловена докато драска Колизеума в Рим. Наказанието за такова провинение там е присъда от половин до 3 години и глоба до 20 000 евро.