Парк "Кафеза" в столичния квартал Хиподрума ще бъде запазен и ще остане със статут на парк. Това стана ясно след среща между председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на "Красно село" арх. Румен Русев и граждани от района.

"На следващо заседание на Столичния общински съвет ще гласуваме плана за парка, подготвен преди повече от една година от главния архитект Здравков, който отлежаваше на бюрото на предходния районен кмет. Новият районен кмет арх. Русев се зае и придвижи за броени дни замразената досега процедура", коментира Георгиев и отчете резултатите от работата дотук:

Експертният съвет при главния архитект Здравков одобри проекта за Подробен устройствен план, с който се предвижда отчуждаване на частния имот, попадащ в парка. Така се гарантира, че там няма да се строят никакви други сгради, включително подземен паркинг, както предвижда действащият план. "Благодаря на арх. Здравков и арх. Русев за бързата реакция след нашата намеса. Както обещах, веднага ще включа плана в дневния ред на общинския съвет и ще го разгледаме на 13 юли.", уточни председателят на съвета.

За изграждането на желаните от гражданите спортни игрища също има развитие. Предстоят следните стъпки:

  • Районният кмет на Красно село изработва мотивирано предложение за предварителна виза за спортните игрища.
  • Главният архитект Здравков издава предварителната виза.
  • Документът се обявява и подлежи на обществено обсъждане с гражданите, след което влиза в сила.
  • Изработване на идеен проект за спортните съоръжения.
  • Изграждане на спортните игрища.