Хората с финансови затруднения или здравословни проблеми вече изплащат задълженията си към Топлофикация по облекчен погасителен план, съобщи днес в профила си във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Това е в ползва на хиляди софиянци и заслугата е на баба Венетка. Тя ме потърси преди година и след като се запознах със случая ѝ, с колегите ми в общинския съвет променихме правилата за изплащане на сметки към Топлофикация. Благодаря ѝ, че се обърна към мен и ни показа какво не е наред в системата. Оценявам подкрепата на ръководството на дружеството и на обществените посредници, с които заедно намерихме решение на проблем без това да се отрази негативно на компанията - напротив", обясни Георгиев.

И добави, че близо година след влизането в сила на правилата статистиката показва, че са намалели с 50% случаите, в които по вече сключени споразумения за текущи задължения се налага намесата на съдебни изпълнители. Това означава, че новите погасителни планове наистина улесняват гражданите. Накратко: вместо да плащат авансово поне една трета от дълга си наведнъж, вече определени категории затруднени граждани могат да разсрочват задълженията си от 6 месеца на до 3 години."