Употребата на пиротехника в София от най-масовите категории е на път да бъде разрешена и без молба до районните кметове.

Административният съд на София-град обяви за нищожни текстове от наредбата на Столичната община, с която от 1 март е забранено използването на някои фойерверки на открито, ако няма изрично разрешение от районния кмет. Софийският общински съвет ще обжалва решението, съобщи bgonair.

"Ще обжалвам решението на съда, което на първа инстанция с неокончателно решение, отмени въведените от нас ограничения за използване на фойерверки. Не сме забранили, а ограничили използването. В града има над 5 хил. деца от аутистичния спектър. Да не говорим за въздействието от изненадващите гърмежи на хора със сърдечни заболявания и с какви ли не други специфични потребности. Това не е нормално, не го приемаме и ще продължим тази битка докрай", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

Според експерти обаче подобни забрани от общините са ненужни.

"Ползването на фойерверките е узаконено и регламентирано в закона за КОС и когато всеки спазва тези норми всичко е наред. Няма нужда от тази забрана на общините или от този допълнителен ред, по който трябва да минат хората, за да гръмнат фойерверки за рожден ден или друго тържество. Може ли да има право да го купи от магазина и да не може да го гръмне, няма логика", каза пиротехникът Светозар Христов.

Хората не смятат да се отказват от празничната заря независимо от забраните.