Новото издание на "Киномания" ще зарадва почитателите на качественото кино със заглавия от цял свят, информират организаторите от НДК.

В афиша е "Земя на номади" - с шест номинации за "Оскар", две награди "Златен глобус" и седем номинации за БАФТА, включително за най-добър филм. Режисьор и сценарист е Хлое Джао. Франсиз Макдорманд е в главната роля на тази история за съвременните номади. Прожекциите са на 11 и 20 април.

"Пътуване към спомените" с режисьор Хари Маккуин (на 12 април) е с участието на Колин Фърт и Станли Тучи. Сам и Тъскър са двойка с дълга история и несигурно бъдеще, изправени пред страшната диагноза "деменция".

Италианският филм на Габриеле Мучино - "Най-хубавите години", на 10 април, проследява четири десетилетия от живота на четирима приятели. В ролите са Пиерфранческо Фавино, Микаела Рамацоти, Ким Роси Стюарт и Клаудио Сантамария.

В селекцията на 11 април е и унгарският "Окончателен доклад" на режисьора Ищван Сабо. Известен професор по кардиология (в ролята е Клаус Мария Брандауер) се връща в родното си село след като се пенсионира и става обикновен общопрактикуващ лекар. Там той попада на сложна мрежа от взаимоотношения, която обаче му помага да открие себе си чрез музиката и пеенето, които са негова младежка мечта.

Иранският "Слънчеви деца" с режисьор Маджид Маджиди, на 7 април, е фокусиран върху 12-годишният Али и неговите трима приятели. Децата работят здраво, за да помагат на семействата си, но като по чудо им се удава да намерят скрито съкровище. Продукцията е отличена с наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър млад актьор на Роохола Замани, както и с три награди от Иранския национален кинофестивал във Фаджр - за най-добър филм, сценарий и сценография.

Новият филм на режисьора Бен Цайтлин "Уенди - момичето, което не иска да порасне", на 19 април, е версия на историята за Питър Пан. Девин Франс се превъплъщава в ролята на непокорната Уенди, в ролята на Питър Пан е Яшуа Мак , участват още Гейдж Накин и Гавин Накин като двамата по-малки братя на Уенди.

Прожекциите са в кината "Люмиер", "Одеон", "Влайкова", Дом на киното, Euro Cinema, "G 8".

Както писа БТА, премиерната прожекция на филма "Ханът и империята", с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април, е в зала 1.

В рамките на "Киномания" ще има и панорама на френското кино.