София ще бъде домакин на международна конференция за климатичните промени през 2023 година, организирана заедно с мрежата В40. Това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Атина Костас Бакоянис, който е председател на мрежата за тази година, съобщиха от Столичната община.

Йорданка Фандъкова участва в конференция на мрежата на балканските градове, която включва 25 общини от 11 държави. В рамките на конференцията кметът Фандъкова проведе среща с кметовете на Атина, Истанбул, Сараево и Подгорица.

София е лидер в развитие на енергийни проекти с цел зелена трансформация в България и двигател за развитието на икономиката на държавата. Въпреки кризата през последната година, ускорихме планове ни, насочени към зелена трансформация и осигуряване на възобновяеми източници на енергия, заяви на форума Йорданка Фандъкова.

Тя отбеляза още, че София продължава да е градът, който привлича инвестиции, осигурява стабилност и сигурност за бизнеса, а най-бързо разрастващият се сектор в икономиката на София са информационните и комуникационните технологии. Обединението, диалогът и разумните устойчиви политики са ключът към осигуряването на стабилност и предвидимост, за нашите градове, каза кметът на София.

Йорданка Фандъкова посочи, че София има няколко работещи проекта в детски градини, общински здравни заведения и подготви други два проекта за ВЕИ в зоологическата градина и завода за преработка на отпадъци.

Добър пример по отношение на енергийната независимост са и пречиствателната станция за отпадни вода на града , в която произвеждаме енергия от утайки, каза тя. София разполага и с модерна инсталация за преработка на хранителни отпадъци, от които произвежда енергия.

Още през март София ще бъде домакин на изложение "Грийн енерджи" (Green Energy), във фокуса на което ще е енергийната ефективност. На изложението ще се акцентира и върху управлението на отпадъци и рециклирането, технологиите за рекултивиране на замърсени почви, чистотата на въздуха, локалните пречиствателни съоръжения за сгради, соларните технологии и съоръжения