Знамената на столичните общински училища бяха осветени от белоградчишкия епископ Поликарп на тържествена церемония в центъра на София. Празничното събитие е част от честванията по повод 140-годишнината от обявяването на града за столица на България, предаде БНР.

Сред официалните гости на церемонията на площад "Свети Александър Невски" бяха кметът на града Йорданка Фандъкова, просветният министър Красимир Вълчев, народни представители.

Фандъкова поздрави столичани и отбеляза, че основният приоритет продължава да бъде превръщането на столицата в иновативен и зелен град, в който се правят инвестиции в образованието заради реализацията на младите хора:

"София е град на младите хора. Перспективата я дават те, а ние им осигуряваме условията за това", каза кметът Фандъкова.

Десетки столичани присъстваха на празничната церемония и си пожелаха подобряване на стандарта на живот, откриване на нови работни места и превръщането на града в един духовен и просветен център.

По-рано в църквата "Света София" в столицата беше отслужена литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит:

"На този ден си спомняме и благодарим за трудовете на всички онези, които през всички тези години са послужили за добруването на столицата, на народа. Спомняме си за всички онези, които по една или друга причина са паднали за свободата на този град".

Столичани си пожелаваха градът да се превърне в духовен, културен и просветен център. По думите им, днес София е изправена пред предизвикателствата на големите градове:

"Тук съм израсла. За мен София е много специално място, но за съжаление София е много далеч от това, което беше в моето детство. Доста по-неугледна и мръсна от това, което беше".

"Градът, в който живеем, е хубав, развиващ се, обаче има нужда от по-добра архитектура, модерна. Не ми харесват последните ремонти".

"Трябва да се помисли за инфраструктурата в крайните квартали. Има много проблеми, като навсякъде почти, с хигиената, с транспорта, но все пак обичам си столицата, гордея се", коментираха жители.

В атракция за столичани ще се превърне и празничният ретро трамвай, който ще се движи между 16.00 и 18.00 часа по маршрут площад "Възраждане" - Централна гара и обратно.

В късния следобед в градинката пред Народния театър ще бъде открита изложба, представяща важни моменти от историята на града, а под стъкления купол на Софийското ларго от 18.00 часа ще се състои концерт на Софийския духов оркестър.

Тържествата ще завършват с празнични илюминации на площад "Княз Александър I Батенберг" от 20.30 часа.

През целия ден с вход свободен ще работят Регионалният исторически музей, Софийската градска художествена галерия, парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.