Усилията на общината да намали струпването на хора в градския транспорт и свързаното с това освобождаване на синята и зелена зона в столицата даде резултат, заяви в сутрешния блок на БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й няма струпване на автомобили в центъра на града и хората пътуват дотам само в крайна нужда.

"Около 1/3 са намалели пътуващите в метрото, докато в обичайни дни преди това около 340 000 души дневно пътуваха в метрото. Във вчерашния ден са под 100 000, очакваме това намаление да продължи, като разбира се, това беше и целта", каза още тя.

По думите й на този етап не се налага затварянето на метрото, защото София е голям град и на хората им се налага да стигнат до работа. Фандъкова обаче подчерта, че ситуацията е динамична и трябва да сме подготвени за още по-сериозни мерки.

"Привърженик съм на възможно най-строгите мерки, защото всички виждаме, че ако има нещо сигурно, това е, че изолацията помага за намаляване на разпространението на коронавируса", заяви кметицата.

Тя изтъкна, че в парковете се забелязва приток на хора заради хубавото време.

"Особено важен въпрос е този с дисциплината и най-вече при хората, които са контактни и под карантина", отбеляза Фандъкова.