Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Коментарът ѝ е по повод инцидента пред паметника снощи, при който бяха задържани четирима души заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. От МВР информираха, че на място са установили една пострадала жена, която е била напръскана със спрей.

Фандъкова заяви, че палатките са незаконни пред монумента, тъй като Столична община е съгласувала протеста там без да разрешава тяхното поставяне.

"Призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Те отлично знаят, че след 22:00 часа не са разрешени протестите, единствено и само от гледна точка на сигурността на хората. Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметника, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, за да стоят цяла нощ. Това, което мен ме притеснява, наистина, е да не пострадат в тези политически битки, да не пострадат хора", добави кметът на София.

"За съжаление, някои политици използват преместването на Паметника на съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят да стоят по цяла нощ", каза кметът.

Тя добави, че се притеснява в тези "политически битки" да не пострадат хора. Затова и полицията има присъствие, разговаряхме с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи да не се допусне такава ситуация, добави тя.

Фандъкова припомни, че решението на Столичната община е много ясно - преди няколко месеца Столичният общински съвет (СОС) взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, който е държавна собственост. Аз изпратих това решение на тогавашния областен управител. Вече има действия по изпълнение на това решение, каза Фандъкова.

Тя припомни, че освен решението за преместването на паметника, в решението на СОС се поставя задачата за провеждането на архитектурен конкурс за Княжеската градина. Вчера подписах доклада на главния архитект, с който стартира подготвянето на заданието за архитектурния конкурс и плана за Княжеската градина, добави кметът.

Целта е да се съберат предложения как да бъде оформено пространството на мястото на паметника на Съветската армия след неговото преместване.