"Цялата кореспонденция и преписка, свързана с проверката на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София, е предадена на Европейската прокуратура". Това съобщи тази сутрин пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. 

"Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства - как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила", поясни той. 

По думите на министър Шишков съвместните проверки с европейските прокурори текат от месец и половина-два. "Миналия понеделник при нас бяха прокурори от Европейската прокуратура и се интересуваха от резултатите от това, което сме установили, и им ги предоставихме надлежно. Частта, в която има или няма нарушение, вече е в Европейската прокуратура", поясни министърът. 

Той припомни, че проверките са направени във връзка с поисканото от Столична община плащане на европейските средства, които са осигурени по Оперативна програми "Региони в растеж". "За съжаление, за част от тях резултатите не бяха добри. За кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" с "Иван Шишман" резултатът не беше задоволителен. Видимо, също по "Граф Игнатиев", има доста проблеми, свързани с пропадания", посочи арх. Шишков. 

Според министъра другата част от проблема на ремонта на "Граф Игнатиев" е как ще бъдат преодолени и решени тези казуси. Проведени са няколко срещи с кмета на София Йорданка Фандъкова и са определени стратегия и мерки, които да дадат възможност да се отстранят всички установени проблеми в рамките на гаранционния период. 

"Единственото, на което искам да повлияя, е София да получи европейските пари и второ - да може да се направи такъв ремонт, че наистина "Граф Игнатиев" и жълтите павета да бъдат в много по-добро състояние, от което са в момента. Успяхме с проверката, специално за жълтите павета да дадем и своята експертиза и да помогнем на Столична община", обясни строителният министър.

Той подчерта, че отношенията му с кмета Фандъкова и със Столична община са изключително добри и са в една единствена посока - да помогнем да се реши създалата се ситуация с ремонта на центъра в столицата. 

Според арх. Шишков пъзелът с "Граф Игнатиев" и жълтите павета, за които говори непрекъснато, започва да дава отражение на политическата сила, която на практика е създала този хаос. "Най-вероятно "заслугата" е много по-глобална, защото непрекъснато говорим за проблемите на пътищата, за ремонтите. Те не са само на едно и също място, те са на страшно много места. Да не говоря, че ги има в цялата страна", посочи той и допълни, че не може да коментира дали има ли не корупция. "Мога да коментирам резултатите от проверките и то за проблеми, където липсват буквално сантиметри от асфалта. Тези сантиметри са в ущърб на гражданите на България", каза регионалният министър.