На днешното заседание на Столичния общински съвет /СОС/ съветниците приеха "Столичен електротранспорт" да поеме линиите 84,123 и 184. Целта е автобусите, които ги обслужват в момента, да бъдат изцяло заменени с по-екологични и бързозарядни електробуси, каза пред журналисти председателят на СОС Елен Герджиков, цитиран от БТА. По думите му, те ще бъдат доставени по "Проект за въвеждане на нови електробусни линии на територията на град София".

Първият такъв електробус вече е тук и прави пробни обиколки в града. Останалите 14 ще бъдат доставени до края на годината, и след като преминат регистрация в КАТ и бъдат оборудвани с необходимите GPS системи, ще бъдат въведени в експлоатация. Електробусите се зареждат на крайните спирки в рамките на 6 минути, освен това е предвидена технологична възможност да улавят енергия при спиране, която да използват в изминаването на разстояния от минимум 20 км, обясни Герджиков.

Основната цел на общината е да отговорим на очакванията на гражданите за намаляване на замърсяването на въздуха чрез по-екологичен и модерен градски транспорт, посочи председателят на СОС.