Две жени са родили тризнаци за една нощ в СБАЛАГ "Майчин дом", което е изключително рядко събитие. Отговорен за ражданията е екипът на д-р Сергей Славов, дежурен в Родилна зала в неделя срещу понеделник, съобщиха от лечебното заведение.

Доста рядко е и че при двете жени бременностите са настъпили спонтанно, без използване на методите на инвитро оплождане.

"По научни данни на всеки 6400 раждания едно е от триплодна бременност, а две раждания наведнъж си е цяло чудо", каза акушер-гинекологът Сергей Славов, ръководител на екипа, изродил двете майки.

"В повечето случаи ражданията на тризнаци се случват чрез цезарово сечение, като предизвикателства има както за износването, така и за проследяването на бременността, защото при триплодна бременност усложненията са много чести. Но за щастие нашите двойки тризнаци се родиха със задоволително тегло и в точен момент - в 33-34 гестационна седмица, когато зрелостта на бебетата е достатъчно добра, за да се развият след това безпроблемно", обясни още д-р Славов, цитиран от БТА.

"Тъкмо бяхме приключили с едните бебета и се наложи да извадим следващите. Незабравимо е", коментира акушер-гинекологът д-р Цветелина Попова, която участва и в двете раждания.

За 39-годишната Галина Ангелова това е четвърто поред раждане. Вечерта на 28 януари постъпва с контракции в "Майчин дом", пренасочена от Спешното отделение в Дупница. Малко по-късно проплакват нейните три здрави момичета. Сутринта на 29 януари на бял свят се появяват и тризнаците (две момчета и момиче) на Невсе Сакали - на 25 г. от село Брезница, Гоце Делчев. За нея това е първо раждане.

Майките и бебета са в стабилно състояние под грижите на неонатолозите в СБАЛАГ "Майчин дом".