Безплатни прегледи за глаукома ще се извършват във Военномедицинската академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Световната седмица за борба с глаукомата, която се отбелязва през март, по инициатива на Световната асоциация по глаукома и на Световната глаукомна пациентска асоциация.

Консултациите ще се извършват на 14 и 15 март т.г. от 14:00 до 17:00 ч., в кабинет 207 в поликлиниката на ВМА. Необходимо е предварително записване - на тел.: 02/ 92 25 555, което ще продължи до изчерпване на предварително обявените часове. От пациентите не се изисква направление от личния лекар.

В рамките на инициативата, на 14 март, от 13.00 ч. в аулата на ВМА проф. д-р Лъчезар Войнов ще изнесе лекция, посветена на новостите в диагностиката и лечението на глаукомата.

"Клиниката по очни болести на ВМА има установени традиции и редовно участваме в различни скринингови кампании. Вярваме, че по този начин ще покажем, че сме отворени за всички граждани и ще подчертаем значимостта на профилактичните прегледи по отношение на ранната диагностика на заболяванията, което впоследствие се отразява и на лечението", коментира полковник доцент Атанас Калайджиев, началник на Клиника по очни болести на ВМА.

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

На 12 и 13 април във ВМА ще се състои второто издание на хирургичния форум Sofia Hernia Days. В рамките на форума ще се извършват и безплатни прегледи за хернии на предна коремна стена.