Думи на Апостолът на свободата Васил Левски - "Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме", оживяват на билбордове в града. Мисълта на Левски е изречена в писмо до Панайот Хитов.

Инициативата се реализира в навечерието на 19 февруари 2021 г., когато почитаме 148 г. от гибелта на Васил Левски, съобщава Столична община.

Споменът за Апостола среща гражданите и гостите на столицата на 21 места, сред които по-символично избрани такива, носещи неговото име, като бул. "Васил Левски", Национален стадион и метростанция "Васил Левски", както и по някои от най-масово използваните транспортни направления, а именно на билбордове по бул. "България", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Петко Ю. Тодоров", бул. "Ситняково" и ул. "Ген. Гурко", на спирки на обществения транспорт по бул. "Цар Освободител", бул. "Цариградско шосе", ул. "Шипка" и др., както и в най-използваните от столичани метростанции - "Сердика", "НДК", "Софийски университет", "Джеймс Баучер", "Мусагеница" и "Европейски съюз".

Снимка: Столична община

Образът на Васил Левски бе изрисуван под формата на графити - стенопис по инициатива на Столичен инспекторат през 2020 г. върху северната фасада на сградата на НХА, от страната на ул. "Оборище".

На 19 февруари Столична община организира възпоменателни събития по повод отбелязването на 148 години от гибелта на Васил Левски.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на КОВИД-19, не се предвижда церемония с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време.

Гражданите и гостите на София през целия ден на 19 февруари ще могат да оставят цветя пред паметника на Васил Левски. От 10 ч. до 20 ч. пред паметника ще има почетни караул от Националната гвардейска част.

От 17.00 ч. в храма "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на храм "Св. София" и храм-паметника "Свети Александър Невски" ще бият по повод възпоменанието.

От 17.45 ч. до 18.10 ч. пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония по поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.

За достойното отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола на свободата по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и българските творци от екипа "Поетите" е подготвен кратък филм "Поетите и Васил Левски", който ще бъде показан на 19 февруари. В него две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, ще прозвучат в изпълнение на актьорите от ПОЕТИТЕ. Избрани са две знакови творби, посветени на живота и смъртта на Апостола - "Левски" от "Епопея на забравените" на Иван Вазов и "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев.

В "ПОЕТИТЕ И ВАСИЛ ЛЕВСКИ" участват актьорите Владимир Пенев, Бойко Кръстанов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Луиза Григорова - Макариев.

Режисьор на видеото е Емил Христов, оператор - Орлин Руевски, музиката е на Калин Николов.