До идния четвъртък трябва да са приключили ремонтните дейности по бул. "Тодор Каблешков" и да бъде пуснато движението по него. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес заедно със заместник-кмета Евгени Крусев провери строителните дейности.

Кметът посочи, че това е първият обект от тазгодишните строителни ремонтни дейности, който ще бъде готов.

Много сериозни санкции са заложени при сключването на договорите - за просрочие се дължат 75 000 лв. на ден, а до 300 хиляди лева е санкцията за лошо качество, каза Фандъкова. Тя допълни, че отстраняването на дефектите е за сметка на изпълнителя.

Кметът отбеляза, че в този участък са изпълнени освен пътно-ремонтните дейности - настилки, тротоари и осветление, но и водопровод и канализация.

Веднага щом се отвори бул. "Тодор Каблешков", ще започне разширението на бул. "Монтевидео" в участъка от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков", каза Фандъкова.

От понеделник започват ремонтни дейности и по бул. "Пенчо Славейков", където ще се изграждат входовете към метростанцията на Медицинска академия. По думите на кмета движението по бул. "Пенчо Славейков" ще се стесни чувствително.

Освен дейностите по метростанцията в този участък - от бул. "Прага" до бул. "Витоша", ще се направи цялостна реконструкция на булеварда.

Заместник-кметът Евгени Крусев посочи, че от неделя се отваря за движение затворената досега съседна улица "Св. Георги Софийски". Ще направим всичко възможно до септември-октомври да бъде отворен този участък на булевард "Пенчо Славейков", каза още Крусев.

В отговор на репортерски въпрос кметът Йорданка Фандъкова изтъкна, че при ремонтите се отрязват само изцяло сухи дървета. Според експертите от "Зелена система" няма опасност за дърветата вследствие на строителните дейности.

Предвиждаме допълнително засаждане на дървета, където има отрязано сухо дърво, ще се засади още тази есен ново дърво, каза още кметът. Фандъкова отбеляза, че по улиците на София само тази пролет са засадени над 1500 дървета.