Наблюдава се ръст в популацията на кърлежите в София, но това е заради сезона, съобщи началникът на отдел "Паразитология" в РЗИ Цезарина Илиева пред  bTV.

"Липсата на минусови температури е предпоставка да започнат да се размножават, особено в териториите на околоблоковите пространства", допълни тя.

Експертът показа съд, плен с кърлежи и допълни, че те са събрани за лабораторни изследвания от терен, който не е бил окосен. По думите ѝ те са новоизлюпени.

"Тези са основният резервоар на преносителя на Лаймската болест. Заболяването, което най-често се среща за София", каза здравният експерт и заяви, че площите се обработват с препарати, щадящи природата. Целта е редуциране на огнища на кърлежи, а не ликвидиране на проблема.

Тя призова хората да са внимателни при разходки навън.

"До момента всички райони, предвидени за обработка в общински площи, са обработени. Изключение има за някои, които са в периферията. Съобразяваме се с дейностите по косене и обработката се извършва поетапно", уточни Цезарина Илиева.

По думите ѝ не е имало забавяне заради извънредното положение. Тя обясни, че след като една площ се обработи, се поставя указателна табела.

В част от столичните райони като "Илинден" и "Младост" тревата вече е окосена веднъж. В "Подуяне" косенето бе обявено от 22 април до 12 май. За забавяне обаче сигнализират жителите на район "Слатина" и публикуват снимки с градинки, в които височината на тревата е близо метър. Разтревожени са и от многобройните ухапвания от кърлежи.

Кметът на района Георги Илиев заяви пред Радио София, че общината разполага с шестима души, които косят и работят извънредно, но работната ръка не е достатъчна, за да бъде извършено по-бързо косенето. По думите му временно ще бъдат наети още служители.

В район "Триадица", който е един от най-зелените в столицата, косенето вече е в по-напреднал етап и трябва да завърши до 18 май, а обезпаразитяването се следи внимателно, твърди кметът Димитър Божилов. Получени са сигнали за пострадали от ухапвания от кърлежи, поради което ще бъде извършено повторно пръскане.

В някои от кварталите на район" Витоша" се коси вече повторно, тъй като по това време на годината тревата расте бързо, обясни Кънчо Кънев - заместник-кмет на района.

Първото обезпаразитяване вече е приключило. Пръскано е против кърлежи по детските градинки и площадки, както и около речните корита. В случай че постъпят сигнали от граждани, от общината са готови да реагират своевременно.