Бум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна". Вече са засегнати няколко училища и детски градини.

Огнището на Хепатит А тръгва от квартал "Факултета. През юли месец за първи път са регистрирани 6 случая, а днес лекувани и заболели са вече 86, предаде bTV

"В огнището на заболяването има около 260 контактни лица по битов път и в детски заведения и училища около 130 контактни от първи ред", съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ.

Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани вече в няколко детски учебни заведения.

"Най-заразни са хората 1-2 седмици преди клиничните изяви на заболяването и в първата седмица от клиничните изяви на заболяването", обясни д-р Пенчев.

В околните учебни заведения вече допускат ученици само срещу медицински изследвания.

Болестта на мръсните ръце, както още я наричат, може да протече и без клинични симптоми като отпадналост и липса на апетит, това обаче не значи че хората, които са заболели не са носители.

От РЗИ и Столична община са взели противоепидемиологични мерки. Отпуснати са средства за почистване и дезинфекция на всички детски заведения. Купени са и над 800 безплатни ваксини за деца и възрастни.