Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) организира детски ботанически лагер, който ще се проведе от 10 до 14 юни. Акцент в програмата ще бъде новата градина с медоносни растения, която е първа по рода си в София. Тя ще бъде създадена на 6 юни със съдействието на доброволци от корпоративния сектор, като част от кампанията на Ботаническата градина на БАН за опазване на дивите пчели, съобщиха от пресцентъра на градината.

Лагерът, който тази година е под мотото "Опознай природата, за да я обикнеш!" ще отведе децата в царството на растенията, чрез тематични занимания, игри, творчески ателиета и приключения в градината и в природен парк "Витоша". Лагерът е подходящ за деца от 7 до 9 години и се организира в партньорство с аниматори от ивент компания, Екотур Консултинг, които имат богат опит в сферата.

В първия ден от лагера децата ще имат възможност да научат за важността на дивите пчели за хората; за нуждата от наличието на пчели в града, както и кои са медоносните цветя. Децата ще се запознаят с любопитни факти за джунглата, за пустинята, за билките и подправките. Те ще играят, ще се грижат за цветята в градината и ще разберат как да разпознават дърветата, по време на екскурзията си до Природен парк "Витоша".

Загубили връзката си с околната среда, децата не осъзнават свързаността и зависимостта ни от растенията. Те са необходими за въздуха, който дишаме; за храна; за озеленяването в града и домовете, и за всички сфери на живота. Ранният контакт с растенията развива емоции като любов и загриженост за околната среда. Децата ще могат да са сред природата, далеч от мобилните телефони, отбелязват от пресцентъра на Ботаническата градина.

В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата обществена сбирка растения на Балканите. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 1 процент от разнообразието на висшите растения в света е включено в колекциите. В нея се отглеждат над 3 300 вида растения от всички континенти. От тази пролет в градината заработи и специализирана зала за ботанически занимания и събития. Ботаническата градина на БАН се намира в подножието на Витоша, над Околовръстния път между бул. "България" и бул. "Черни връх".