Боровата гора в къпалнята "Мария Луиза" в парк "Борисова градина" ще бъде възстановена в цялост.

Собственикът на имота "Парк Мария Луиза" е внесъл уведомление до кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, че са започнали действия за възстановяване не само на дърветата, включени в предписанието на кмета, но и на цялата прилежаща гора на територията на плувния комплекс, предаде БНР.

Възстановяването ще се извършва чрез съгласуване на предварителен проект по част Паркоустройство с Дирекция "Зелени системи".

Боровата гора е с обща площ 8 декара. Дърветата са на възраст около 80 години.

Плажът "Мария Луиза" е с площ 30 000 кв. метра. В активите на дружеството "Парк Мария Луиза", което го притежава, е също и Летният театър в Борисовата градина. Неговата площ е близо 26 дка.

Заявката на собственика на къпалнята Румен Гайдански, идвестен като Вълка, идва след като преди няколко седмици направи оферта на Столична община да придобие дела му в дружеството срещу 24 апетитни общински имота из София, но от СОС заявиха, че няма да правят такава замяна. Според общинския съветник Борис Бонев, терените са на стойност над 100 милиона евро.

"Ние имаме много ясна позиция, схемата от преди 20 години, няма да бъде осребрена, докато ние отговаряме за града. Няма изобщо казус с Румен Гайтански - Вълка, той може да си иска каквото пожелае, но няма кой в общинския съвет да му го даде", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.