Близо 2000 нови места ще бъдат разкрити в детските градини в София до края на годината. Те ще бъдат в обновените и новопостроените сгради. От тях ще могат да се възползват част от над шестте хиляди деца, които не бяха приети след четирите класирания тази година.

Част от новите места ще бъдат в една от най-старите детски градини в София - "Жасминов парк" . Тя се намира в Подуяне. Тук освен че се обновява старата сграда , се строи и нов корпус.

След ремонта ще могат да бъдат приети близо 60 деца повече в сравнение с миналата година. А старата детска градина вече придобива нов облик.

"Мисля , че е най-старата. Пусната е в употреба на 31 януари 1945 година. Имало е само 4 групи. Децата са спали на специални тераси. След това тук се е изградил филиал, който ние съборихме и правим тази красота и групите от 6 ще станат 8. Ще бъдат една яслена и 7 градински групи", казва пред Нова тв директорът Мария Христова.

В момента Столична община изгражда 13 обекта. 9 от тях ще са готови до края на годината. Тогава ще бъдат обявени около 1750 свободни места за децата.

"Отделно на 29 август в първото есенно класиране ще освободим около 3000 места за класиране в цяла София. Така че насърчаваме родителите да кандидатстват", каза Тодор Чобанов - зам.-кмет на София.

Междувременно се търсят и други варианти.

"Имаме безпрецедентна помощ по своите мащаби от правителството. 65 млн. лв. общо, които ще се използват както за подготвените в момента 16 нови проекта, които са в различна степен на готовност. Имаме и такива с разрешение за строеж, включително и за отчуждаване на терени в най-проблемните места - "Манастирски ливади" и "Кръстова вада".