Специалисти от Клиниката по дерматология на Военномедицинската академия (ВМА) ще консултират безплатно пациенти с псориазис, съобщиха от лечебното заведение.

Кампанията е във връзка със Световния ден за борба с псориазиса - 29 октомври. Прегледите ще са в рамките на три дни - 1, 2 и 3 ноември от 09:00 до 12:00 часа, в кабинет № 217, намиращ се на втория етаж в Поликлиника-ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване. Не е необходимо направление от личния лекар.

В световен мащаб псориазисът засяга около 2 % от популацията, а в България с проблема са между 100 000-150 000 души. Негова "мишена" са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса, казва доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

Заболяването може да обхване различна площ от тялото, в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на всекидневни дейности.

Днес във ВМА се извършват безплатни консултации за лимфедеми, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще са между 9:30 и 16:30 часа. Консултациите ще се извършват като съвместна инициатива със специалисти по физикална медицина и по съдова хирургия в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина.