Счупени люкове и откраднати аварийни чукчета в автобусите на градския транспорт. За това алармират от сдружение "Спаси София". Екип на "Здравей, България" също провери в какво състояние е оборудването за аварийна безопасност. Оказа се, че в доста от градските автобуси липсват основни части, нужни за реакция при инциденти на пътя.

"По наши наблюдения в повече от 100 автобуса в градския транспорт на София липсват задължителните по закона аварийни чукчета и кранове за аварийно отваряне на вратите в случай на възникване на инцидент. Това е голям проблем за сигурността на пътниците", каза Андрей Зографски от "Спаси София".

Шофьорите на автобусите обясняват, че те масово се крадат, особено в района на "Студентски град".

"Проблемът с кражбите може да се реши много лесно, като се поставят такива чукчета, които имат метални въжета. По този начин може да бъде предотвратена кражбата. Несериозно е служителите на Центъра за градска мобилност да се оправдават с тях", на мнение е Зографски.

Той призова за оставката на Слав Монов, който е директор на "Столичен автотранспорт". По думите му това е поредният проблем в дружеството, който не се решава, а градският транспорт в София е опасен.

Слав Монов от своя страна коментира, че в новите автобуси чукчетата са с аларма и така не могат да бъдат откраднати. Той потвърди, че в старите те масово се крадат. От "Столичния автотранспорт" съответно ги подменят.

"Тези чукчета обаче струват доста пари - около 30 лева е едното. В този смисъл е доста скъпо да бъдат подменяни", обясни Монов.

"Предстои старите автобуси да бъдат сменени. До Нова година трябва да получим 102 автобуса, а след това още 60. Така 90% от тях ще бъдат нови и ще бъдат оборудвани с нужните кранове и чукчета", поясни директорът на "Столичния автотранспорт".