Общо 26 дефибрилатора ще бъдат в полза на жителите и гостите на София. Преди една година Столичният общински съвет прие решение за закупуване на автоматични външни дефибрилатори, с което се постави началото на внедряването на тези апарати и осигуряването на възможност за извършване на ранна дефибрилация на обществени места в столицата.

"Стартирахме с 5, които вече са факт, в ход е процедура за поставяне на устройства на 14 метростанции, 4 в общинските болници, 2 в градската библиотека и градската художествена галерия.", съобщи председателят на градския парламент Георги Георгиев.

Към общинската инициатива вече се присъединяват и частни компании.

"Приехме дарение за метростанция Витоша от ай ти компанията Pontica Solutions , която го предостави на Директора на Метрополитен ЕАД - инж. Братоев и в присъствието на двигателя на идеята - проф. Иво Петров. Това е първият жест на бизнеса към програмата на градския парламент за поставяне на животоспасяващите устройства на възлови места в столицата", коментира Георгиев и благодари на дарителите за подкрепата в грижата ни за здравето и живота на гражданите.