2,5 млн. лева са инвестирани в Първа САГБАЛ "Света София", от които 1,5 млн. общински средства. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на тържествения ритуал "миене на ръце" в Първа САГБАЛ "Света София", съобщава "Фокус". "Видяхме изключително опитни, но и млади акушерки. Радвам се, АГ болница "Света София" продължава да се развива", коментира кметът.
"Двете общински АГ болници са едни от най-добрите в България. За миналата година 4758 бебета са се родили в двете общински АГ болници", заяви тя и уточни, че родените деца само от началото на годината в болница "Света София" са над 140.

"Това се дължи на многото усилия на хората, които работят. За това предложих в общинската програма за общински сестри, която създадохме миналата година, да включим и подготвящите се акушерки, за да получават стипендии и да се ангажират след това да работят в общинските АГ болници", съобщи столичният кмет. Според нея най-важни са инвестициите в човешките ресурси.

"При последните две ръководства болницата започна да постига много добри резултати. За мен подкрепата за общинските болници е изключително важна, макар, че в София има много университетски, частни болници. Общинското здравеопазване има своето място. Подкрепихме общинското здравеопазване, за да може то да се развива", изтъкна още Йорданка Фандъкова.

"През последните години болница "Света София" вече е на печалба. Може да инвестира тези средства в ново оборудване, ремонти и подкрепа за своите кадри, посочи кметът. - Само в болница "Света София" сме инвестирали 1,5 млн. лева общински средства. Общо 2,5 млн. лева са средствата, заедно с програмите, по които болницата е кандидатствала и ние сме подкрепили."

Фандъкова подчерта, че в лечебното заведение са извършени реконструкции на три отделения.