100 лева е първоначалната глоба за разходка на куче без повод или за неносене на паспорта на домашния любимец. При повторно нарушение глобата се увеличава, напомнят от Столичен инспекторат

Всеки собственик на четириного е длъжен да държи кучето си на каишка по време на разходка, да носи паспорта му, а животното да има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс и да е регистрирано в районната администрация.

Намордникът е задължителен само за кучетата, които са доказано агресивни.

"За миналата година сме проверили над 2900 собственика на домашни любимци, от които 200 са с нарушения - водене без повод или паспорт или ухапвания на друго животни или човек. Нашите ежедневни проверки показват, че с всяка година собствениците на кучета се научиха да спазват правилата - носят снимки на паспорта, имат микрочип и ваксина против бяс. Най-честите нарушения са, че ги водят без повод", каза началник сектор в Столичен инспекторат д-р Божидара Гинчева пред БНТ.

Домашните любимци могат да се пускат свободно само на специалните площадки за разходка на кучета, напомнят още от инспектората. Проверките по парковете продължават.