Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на тържественото заседание на Столичния общински съвет по повод празника на града - 17 септември, предаде БНР.
Приемам подкрепата на кабинета като естествена грижа към една четвърт от населението на страната, каза още столичният кмет.
"Празникът е повод да погледнем с по-добри очи към града ни, вижда се, че в София днес кипи бурно строителство, но затова беше необходима подкрепата на държавата и волята, че градът трябва да се развива", посочи тя.
По-рано по БНТ Фандъкова изтъкна, че в момента градът прилича на строителна площадка, но обеща, че след 3-4 години той ще бъде изцяло преобразен.
Тя призна, че освен трафика столицата, няма в 1/3 част от територията си канализация.

В условията на една световна криза, ние преодоляхме нашите кризи - с боклука - вече има създадена конкуренция, с детските градини - тази година се строят 21, от които седем са влезли в експлоатация, създадени са нови над 2500 места, продължава строежът на метрото, изтъкна на тържественото заседание председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев посъветва всички работещи в общината: „Да не се подават по никакъв начин на изкушенията на управлението на града през следващата една година, обикновено те са най-много в последната година".

В празнично настроение Венцислав Кисьов от СДС каза: „Прекрасен ден. Много рядко от дните в годините се чувства толкова топлина, толкова човешка доброта, толкова щастие да лъха от всеки един. Мен ми се ще повече да са дните в годината като днешния".

Званието „Почетен гражданин на София" получи шестима души. Сред тях беше и писателят Антон Дончев. Той каза: „Нека направим всички, да приказва целият свят за нас".

Столичните общински съветници бяха поздравени лично от председателят на Народното събрание Цецка Цачева. На тържественото заседание присъства и посланикът на Испания Хорхе Фуентес.

В 11 часа под звуците на националния химн беше издигнато знамето на София. Това стана в присъствието на председателя на Народното събрание, премиера и кмета на София. На церемонията присъстваха депутати, министри, председателят на СОС, зам.-кметове, районни кметове, общински съветници и представители на дипломатическия корпус, акредитиран у нас.

Патриарх Максим се обърна към присъстващите с пожеланието "надеждата, вярата и любовта да ги водят за доброто на всички". По случай Деня на София и празника на св. мчк. София, Вяра, Надежда и Любов патриарха в съслужение със свещеници отслужи водосвет.
Премиерът Борисов посочи, че в днешния ден може да се поздравим и с това, че православната църква вече е единна и разколът е завършил. Да изчакаме средата на 2012 година, когато София ще стане модерен транспортно-комуникационен център, каза още Борисов.