Това съобщи пред общинските съветници от комисията по транспортна инфраструктура на Столичния общински съвет комисар Ваньо Стоевски, началник на "Пътна полиция" при Столичната дирекция на полицията.

По думите му с тези възможности "Пътна полиция" осигурява по един патрул за всеки район, както и три патрула за пътя към Перник, околовръстния път и за бул. "Самоковско шосе", предаде БТА.

Останалите полицейски патрули, които са разположени по улиците и булевардите в столицата, са от районните управления и в тях има полицаи, които са издържали изпит в "Пътна полиция" и са автоконтрольори към полицейските управления.

Стоевски добави, че щатът на "Пътна полиция" не е променян през последните 20 години. В същото време личните автомобили през 1990 г., регистрирани в София, са били 100 хиляди, а през тази година - 850 хиляди. В този брой не се включват влизащите всекидневно в града автомобили от съседните общини и области, посочи Стоевски.

В момента екипите ни посещават средно по 100 леки произшествия на пътя всеки ден, а се стига и до 500 на ден, добави той. В отговор на въпроси от страна на общински съветници за организацията на пътя, от "Пътна полиция" съобщиха, че се възобновява всекидневното присъствие на полицаи на 52 кръстовища в столицата - в централната градска част и в периферията, за времето от 7.00 ч. до 9.00 ч. и от 17.00 ч. до 19.00 ч. Според началника на сектор "Организация на движението" Ангел Данаилов, за осигуряването на ресурс за тази дейност ще има проблем поради промяната на работното време в полицейските управления. Ваньо Стоевски посочи, че съвместно с Центъра за градска мобилност ще бъдат поставени информационни табели за видеонаблюдение по лентите за движение на автобуси на бул. "Цариградско шосе".

"Пътна полиция" ще осигури полицейски автомобил с камера, който ще документира нарушителите на забраната за движение по тези ленти. В "Пътна полиция" има сигнал от информационната система за движението, разработена от Центъра за градска мобилност и може да се следи за задръстванията в различните части на града. По думите на Стоевски, ще бъде направен експеримент за документиране на нарушителите на забраната за паркиране на спирките на градския транспорт. На трамвай ще бъде монтирана камера, която ще заснема автомобилите на нарушителите.

Според Ангел Данаилов, трябва да се работи за подобряването на режима на налагане на наказанията, документирани с видеокамера. Заради тромавата процедура в момента няма пари за пликовете, в които изпращаме призовките, посочи Данаилов. В отговор на въпрос от страна на съветниците комисар Стоевски посочи, че до момента са съставени близо 70 акта за използването на каруци в забранените за това територии в София.