Повечето хора все още не са свикнали да подават заявления в близките до тях РПУ-та, както позволява новата биометрична система за издаване на лични документи. По тази причина подаването на заявка за нова книжка отнема около 2 часа в “Пътна полиция“, оправдаха се от КАТ.
В същото време на входа не е поставена дори табела, която да информира гражданите, че могат да поръчат документите си и в РПУ-тата и да не чакат на опашките, а в КАТ е нужно да се отиде само за да се вземе готовият документ.

Още с влизането в сградата в столичния кв. “Дървеница“ човек се сблъсква със солидна опашка в преддверието на салона, която чака команда от двама униформени. След около 30-40 минути чакане (ако е след 10.30 часа, може да се проточи и повече) следва автоматът, от който се взима пореден номер за снимка в една от 5-те кабинки. Тук е и второто голямо чакане.
Заради постоянния наплив обикновено редът на последния човек идва след 30-40, дори 50 номера. Хубавото е, че фотографирането в кабинките не отнема повече от 1-2 минути.


Благодарение на интернет портала www.i-kat.org, който стартира още м. г. ,това чакане може да бъде спестено. На въпросния сайт се излъчва запис от камера в реално време, която снима електронното табло, показващо реда на номерата. Така човек може да се върне до вкъщи, ако живее наблизо, или да помоли някого да следи в интернет движението на номерата, докато си свърши някоя друга работа. Цялата процедура може да бъде избегната и ако заявлението се подаде в някое РПУ.

При взимането на готовата шофьорска книжка няма друг вариант освен чакане, защото КАТ е единственото място, където се получават тези документи. В салона работят две гишета, но въпреки това големи опашки не се оформят. От “Български документи за самоличност“ в МВР така и не обясниха защо след като заявленията от всички полицейски участъци могат да се занесат до централата в кв. “Дървеница“, това не може да се случи по обратния път и с готовите книжки.

СЪВЕТИ

Преиздаването на шофьорската книжка не е задължително, ако старата още не е изтекла. За заявката на нова са необходими предишното свидетелство за управление на МПС, медицинско свидетелство и документ за платена такса. Цената за нормална 30-дневна поръчка е 25 лв., бързата струва два пъти повече - 50 лв.