Събитието започна за пръв път през май 2012 г. в столицата по инициатива на Чешкия център в София и в него веднага се включиха културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България.

През 2016 г. организаторите са вече 15 на брой, което означава, че в София ще се чете от 15 произведения в 15 "читателски гнезда". Освен в София, Нощта на литературата се провежда още в 11 български града и в над 70 града в страни от цял свят.

В столицата Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Основни организатори през тази година са Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт, Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация "Детски книги".

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от преведени на български европейски произведения. Това се случва едновременно в т.нар. гнезда. Във всяко "гнездо" се чете от една книга, като карта и информация за местоположението ще може да се намери на гърба на брошурите, които са на разположение на място.

Всеки слушател има възможност да събира печати от "читателските гнезда". В края на Нощта в 21.30 ч. в клуб "Сохо" всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители имат възможност да получат за награда една от четените книги.

Всяка година, освен различните откъси, се избират и нови не толкова традиционни за четене читателски места.

През 2016 година те са разположени в карето между бул. "Княз Ал. Дондуков", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Цар Симеон" и бул. "Княгиня Мария Луиза". Конкретно това са Дом на киното, Супа бар (ул. "Сердика" 20), Музей на история на София, клуб "Йога и приятели" (ул. "Сердика" 13), НЧ "Цанко Церковски" (ул. "Цар Симеон" 58), "Сохо" (ул. "Искър" 4), "Barista Coffee and more" (ул. "Бачо Киро" 26), "Roca Expo Bath Sofia" (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16), Клуб на пътешественика (ул. "Сердика" 19), "Pasticceria Orsetti" (бул. "Княз А. Дондуков" 19), "Склада" (ул. "Г. Бенковски" 11, ет. 4), "Band House" (бул. "Княз А. Дондуков" 17, вътрешен двор), "Чай във фабриката" (ул. "Г. Бенковски" 11).