Образованието е сред приоритетите на Столична община.

13 млн. ще бъдат инвестирани в строителството на нови детски градини през 2016 г., 15 млн. лв. в модернизация на вече съществуващи, каза столичният кмет в сутрешния блок на БНТ.

По различни програми над 30 училища ще бъдат включени в програми за подобряване на енергийната ефективност. В няколко училища ще бъде сменена и горивната база.

Ефектът, по думите на Фандъкова, е голям - между 30 и 50 се намаляват разходите за отопление.

За скандала в МОН

Бих препоръчала на новия образователен министър, който и да е той, да поиска от Народното събрание отлагане на приемането на новите учебни програми и да се съсредоточи върху успокояването на системата, допълни Йорданка Фандъкова. По думите ѝ учителите трябва да са водещи при съгласуването на реформи, а експертните екипи и самият министър трябва да представят визията си за промяна, в диалог с цялото общество.

"За съжаление министерството на образованието става заложник на коалиционни и междупартийни борби и не съм оптимист, че в някакъв скорошен план ще се успокоят нещата", каза столичният кмет.

За парното

Фандъкова заяви, че Столична община ще разгледа и препоръките на омбудсманите на "Топлофикация-София" за проблемите между дружеството и абонатите му. Настоявам да се работи много активно с гражданите, за да не се стига до съд за малките задължения. Но въпреки това задълженията трябва да се плащат, подчерта тя.

За боклука

Над 60 % от отпадъците се обработват в открития през септември завод в столицата. Предстои изграждането на инсталация, с която енергията от отпадъците ще се използва за отопление на столицата, до края на годината всичкият боклук в София ще се обработва в завода, съобщи още кметът.

Над 1 700 000 лв. ще бъдат спестени при разплащане за снегопочистването на града заради недобре свършена работа досега.

Нови "тапи" в София

Йорданка Фандъкова изтъкна, че продължава усилената работа по развитието на инфраструктурата в София.

През 2016 г. ще се работи приоритетно и по бул. "Владимир Вазов", довършване на бул. "Витоша" до Южния парк, бул. "Монтевидео", доизграждане на ул. Обиколна в "Дружба" и най-важният проект - третата линия на метрото.

В края на месец март ще има цялостно затваряне на бул. "Патриарх Евтимий".

"Предстоят още затруднения на движението - в края на март, началото на април, когато започва същинската работа. Най-важно е всички, които може да не влизат в центъра с автомобили, да не го правят", каза още кметът и допълни, че седем столични квартала след 3 години и половина ще имат достъп до метрото

За отсечените кестени, които бяха един от символите на София, Фандъкова заяви, че щяло да има преразглеждане на разположението на метростанцията от "Патриарх Евтимий" след "Витоша".

"Ще има преместване на станцията, за да не се засегнат дърветата от едната страна на улицата, а от друга страна - да се преместват. Част от дърветата да могат да се преместят", обясни Фандъкова.