София почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Под съпровода на възрожденски песни, изпълнени от хор „България” с диригент Валентин Бобевски, Столична община и Националната гвардейска част поднесоха венци пред паметника на Христо Ботев в парк „Борисова градина”.

Гвардейски представителен духов оркестър изпълни националния химн и „Ботевия марш”.

Обръщение към присъстващите официални гости и граждани направи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Днес с дълбока почит се покланяме пред саможертвата на безсмъртния Ботев и на всички знайни и незнайни българи, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Пророчески се оказват неговите думи „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” – едва ли е мислил, че малката и зле въоръжена чета ще освободи България, но е вярвал, че ще привлече вниманието на цивилизована Европа към положението на българския народ и е успял, но с цената на героичната си смърт. Начело с Ботев цяла плеяда от възрожденци, революционери, поети, воеводи, учители и просветители са се превърнали в светилник за нас и следващите поколения. Те ни карат да осмислим и преоценим това, което вършим всеки ден за нашата държава. Това е гласът на Ботев, това е гласът на обичта към родината”, каза Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Венците бяха поднесени от името на кмета на Столична община, Министерство на отбраната, министърът на вътрешните работи, Министерство на културата, от ученици от 21 СОУ „Христо Ботев”.