Над 4000 души от села от Русенско и Кубратско са се подписали под искане за спешен ремонт на пътя Русе - Кубрат.

Подписката бе връчена днес на областните управители на Русе и Разград - Галин Григоров и Гюнай Хюсмен, на среща с протестиращите жители на селищата, разположени край пътя.

Те са категорични, че ако до няколко месеца не бъде намерено решение на проблема, са готови да блокират движението по главния път между Русе и Варна. Според тях пътят не е ремонтиран повече от 30 години и прилича повече на лунен пейзаж, а не на път. И въпреки че наскоро част от дупките са били запълнени, хората искат кардинално решение на проблема. Те са категорични, че са чакали достатъчно някой да вземе адекватни мерки за решение на проблема.

Двамата областни управители на Русе и Кубрат коментираха, че за момента не могат да кажат кога ще бъде ремонтиран пътят. По думите им пътят е приоритетен, а проектът за реконструкцията вече е готов. Все още обаче не се говори за финансиране.

Областният управител на Русе Галин Григоров смята, че най-вероятно рехабилитацията на пътя ще започне в края на 2018 г., когато приключат ремонтите по пътя Русе - Бяла.

Жителите на село Червена вода се притесняват и от друго. А то е, че с изграждането на магистралата Русе - Велико Търново трафикът през селото ще стане още по-интензивен. Именно затова настояват за изграждане на обходен път, който да изведе тежкия трафик от камиони и автобуси от селото.