За пета поредна година на площад "Свобода" в Русе е подредена изложба на Държавния архив, която съчетава миналото и настоящето, съобщава БНР. Идеята е да се покаже как се променят градът и хората в него през годините, а това издание е посветено на известни личности, които са гостували в Русе.

Екипът на "Държавен архив" - Русе за пореден път доказва, че всъщност работата им изобщо не е скучна и еднообразна. Истината е, че в архива е пълно със съкровища, които оживяват. Така за пета поредна година големи винилни табла, поставени на площад "Свобода", не просто припомнят какво е било, а и какво са - градът и хората.

Изложбата "Миналото днес" през различните си издания ни показа Русе от високо, в детайли, с несъществуващи вече сгради или променени през времето.

Това пето поредно издание е посветено на хората, обяснява концепцията си ръководителката на Държавния архив в Русе Толя Чорбаджиева.

Изложбата ще остане на площада, до фонтаните пред Общината, до края на есента. Всеки път различните издания предизвикват голям интерес сред хората и най-голямата оценка за значимостта ѝ е, че досега никой не е повредил нито едно от платната. Абсурдно е точно това да е критерий, но промените в манталитета са факт. Нито с маркер, нито с ножче, нито дори със смешен стикер не е наранен някой от винилите.

Изложбата на Държавния архив е възможна и тази година благодарение на подкрепата от общинската фондация "Русе-град на свободния дух" и от локомотивния завод в града.