Неформална среща на президентите на България, Австрия и Румъния ще се състои на 4 май в Русе, съобщиха от прессекретариата на президента.

По покана на държавния глава Румен Радев на посещение в крайдунавския град ще бъдат президентите Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис.

По време на срещата, която е на тема "Бъдещето на обединена Европа", ще бъдат обсъдени основни теми от европейския дневен ред, които са и сред българските приоритети на председателството на Съвета на ЕС.

Срещата в Русе е израз и на политическата воля на трите държави, които последователно ще поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови общи позиции в дневния ред на общността, като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона, се отбелязва в съобщението. В него се посочва също, че градът е избран символично, тъй като сред основните теми на срещата ще бъде развитието на Дунавския регион, който има голямо значение за свързаността и повишаване на икономическия растеж в ЕС.

В 09.50 часа Румен Радев ще посрещне своите колеги пред сградата на Регионалния исторически музей, след което е предвидена обща снимка на тримата президенти. В 10.30 часа, в залата "Княз Александър I" на музея ще се състои неформалната среща на президентите. В 15.00 часа, в сградата на Русенския университет - Канев център, тримата държавни глави ще участват в конференция на тема "Устойчиво развитие на Дунавския регион". В 16.20 часа в зала 2 на Канев център, президентите Румен Радев, Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис ще направят съвместни изявления за медиите, а в 17.00 часа в Русенския университет "Ангел Кънчев" държавният глава Румен Радев ще има среща с кметове от Дунавския регион.