Стотици търсачи на трюфели от цяла България организираха днес голям протест в Русе срещу издадената на 19 юли тази година тримесечна забрана за достъп до горите заради опасността от евентуална поява и разпространение на африканската чума по свинете, съобщи БТА.

"Това е дискриминация, защото достъпът до горите не може да бъде ограничен само за нас. Както ние ходим и работим в гората, така ходят и дървари, билкари, пчелари, ловците, които ще ловуват диви свине", обясни Росен Иванов, председател на асоциацията на ловците на трюфели в България.

По думите му в Румъния има огнища на африканска чума по свинете, а нямало забрана за събиране на трюфели, а у нас не е регистриран случай на заразата, но не разрешават достъпа до горите.

Според Димитър Димитров от Варна - председател на националната асоциация "Български трюфел", има много проблеми в сектора със събирането и изкупуването на трюфели. По думите му са нужни регламенти, с които това богатство на територията на цялата страна да се съхрани, развие и популяризира. Трябват правила за издаване на разрешителни, за начин на събиране. Така ще могат да се санкционират и недобросъвестните събирачи на трюфели, които унищожават находищата.

"Искаме да се знае, че българският трюфел го има, а не да го купуват италианци и да го препродават за италиански", заяви Димитров.

По думите му бизнесът с трюфелите е наполовина в сивия сектор, като вината за това била на държавата.

"От много време се опитваме да бъде въведен някакъв правилник, но без успех. За сметка на това получаваме удар под кръста с тази забрана, която даже не ни е обяснена защо и за какво е въведена. Искаме справедливост и очакваме забраната да бъде отменена", заяви Димитров и допълни, че десетки хиляди хора в страната - в това число и семействата на търсачите, се препитават от събирането на трюфели.

Иванов заяви, че цената на килограм от деликатесната гъба е около 70 лева.

Началото на протеста бе поставено тази сутрин на паркинга пред голяма верига магазини, намиращ се извън Русе. От там протестиращите организираха автошествие по международния булевард "България" до ГКПП "Дунав мост" и до централната част на града. По данни на полицията в него са участвали около 200 автомобила. След това ловците на трюфели преминаха пеша по централната улица "Александровска", за да стигнат до сградата на областната и общинската администрации. От там множеството се отправи към Регионалната дирекция по горите, за да стигне до сградата на държавното ловно стопанство "Дунав", където скандира "оставка". По пътя си протестиращите затрудниха за кратко движението по няколко улици.

"С този мирен протест искаме да ни обърнат внимание, защото следващия път ще се съберем много повече", заяви Иванов и допълни, че ще бъдат изпратени жалби до всички институции.