Мъж от Русе е причина 6 малки таралежа (Erinaceus concolor) да бъдат принудително настанени за доотглеждане в Спасителния център за диви животни на СНЦ "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Жител на кв. "Чародейка" е намерил възрастен екземпляр, който според него е бедствал. Своеволно го е освободил в природата в близко село. След дни се установява, че животното е имало малки.

Експерти на РИОСВ се отзовават на сигнал през почивните дни и намират невръстните таралежчета под бетоновата плоча пред жилищния блок. Предприети са необходимите действия до изпращането им в центъра.

Срещата с таралежи в градска среда не е необичайно явление, тъй като те живеят в близост до обитавани от хора места като селскостопански дворове, предградия, градини, паркове, гробища.

Своеволната грижа за животното невинаги е най-доброто, което може да се направи за него. Обикновено през пролетта, лятото и до ранна есен е много вероятно да бъде преместен женски таралеж, който има малки, които ще останат без майка, какъвто е случаят в Русе.