Група русенци започна щафетна гладна стачка в подкрепа на кмета на квартал "Младост" в София Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Протестът им е срещу нарушените човешки права на двете жени и ще продължи до освобождаването им. 33-та, към момента, русенци започнаха щафетна гладна стачка от вчера.

Групата се нарече "Аз съм Иванчева", като всеки ден по един човек от групата ще гладува, докато спрат да се нарушават човешките права на Иванчева и Петрова. Днес е ред на Васил Събев.

"Не твърдим, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са невинни. Според нас, обаче, трябва да има граници в действията на прокуратурата", обясни Събев пред Дарик.

Идеята възниква спонтанно при една среща на група познати, които изразили възмущението си от отношението на властите. Всички са съгласни, че от писане на писма и възражения няма полза. Групата расте и вече има последователи извън пределите на страната. Протестиращите се заканват да продължат до освобождаването им.

Припомняме, че Иванчева и Петрова са подсъдими за взимане на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж в квартал "Младост". Двете са под стража от 17 април, когато бяха задържани при показен 5-часов арест на централен столичен булевард. През август пък Иванчева бе заведена до столична болница с белезници и окови на краката.