Максимална температура от 42,3 градуса е измерена в късния следобед в Русе. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Това не е рекорд. Най-горещо на 26 юли е било през 2000 година. Тогава термометрите са отчели 44 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 г. - 14 градуса.

Директорът на "Спешна помощ" в Русе д-р Иванка Маринова каза за БТА, че до късния следобед днес е получен само един сигнал за почувствал се зле от горещото време човек. Става дума за 20-годишен младеж, който е изчаквал на спирка автобус от градския транспорт. Той е прегледан на място и освободен.

Главен инспектор Светослав Войчев от противопожарната служба в крайдунавския град коментира за БТА, че днес огнеборците са били изпратени на голям пожар в сухи треви и храсти на територията на село Голямо Враново. Огънят е тръгнал от постройка. Пожарът е овладян. От противопожарната служба призовават да се спазват всички мерки за пожарна безопасност.

Поради високите температури на обособен от Общината временен пункт в центъра на Русе се предоставя безплатна минерална вода, а фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи и ги съветва как да се пазят от жегата.

От кметството информират, че специализирани машини оросяват с вода централния площад, улици и булеварди в Русе.

От общинската управа съобщават още, че по информация на Националния институт по метеорология и хидрология в късния следобед, привечер и през нощта се очаква през територията на общината да премине добре изразен студен фронт. Той ще доведе до локални интензивни дъждове, гръмотевици и силен вятър. Възможни са и градушки.